Времеубежище“ - предупреждение към Европа и Путин. Така авторитетният в. Таймс“ озаглави

...
Времеубежище“ - предупреждение към Европа и Путин. Така авторитетният в. Таймс“ озаглави
Коментари Харесай

Таймс: Българският писател Георги Господинов е съвременният Оруел

„ Времеубежище “ - предизвестие към Европа и Путин. Така авторитетният в. „ Таймс “ озаглави рецензията си за романа на Георги Господинов от 2017 година „ Какво би станало, в случай че можехме да избягаме от смутното си време в „ клиника за минало “ - Саймън Ингс открива в романа на българския Оруел. Суперлативите съпътстват премиерата на „ Времеубежище “ на английския пазар, където той ще се появи след броени дни в превод на Анджела Родел, съобщи Актуално.

В обстойната си критика Ингс отбелязва, че романът на Господинов има част от характера на класиката „ 1984 “ на Оруел. „ Неговата визия за утрешния ден е кошмарът, от който Европа знае, че би трябвало да се разсъни “. „ Времеубежище “ е взривяващ жанра разказ на концепциите “, написа още английският критик, Юкнига, отдадена на паметта, забравата, спомените и тяхната замяна с ерзац-памет освен в обособените човеци, отдадени на предишното, само че и в цели народи “.

Историческото време придава добавена стойност на книгата, написана през към този момент далечната 2017-а. Европа, показана в романа – достигнала края на времето си и люшкаща се обратно в предишното – е същата, против която Путин си показва, че води война, написа Стивън Ингс. В тази крещяща нова светлина, Господиновата чудновата и криволичеща медитация на междинната възраст, разпадащата се памет, историческата възстановка получават по-целенасочено и политическо значение. Като изведе отвратителната и бездарна теза за „ укронацистите “, Путин показва вярата си, че може да изкривява европейската история по своя воля. Както се оказва обаче, Европа не е напълно в плен на предишното си, както Путин се е надявал или Господинов се е страхувал. Тъкмо това придава на „ Времеубежище “ – една персонална и интимна книга, предупредителното качество, което има и Оруеловата „ 1984 “, написа английският критик.

Една действителна злополука в композиция със личните качества на книгата може би са основали класика, заключава Ингс.

Това е следващо самопризнание за Георги Господинов в последните седмици. Писателят ни бе поканен в журито, което в края на април избра лауреата на Европейската премия за литература (тази година това е младият грузински публицист Ива Пезуашвили с романа „ Бункер “). Авторът беше и част от програмата на парижкия Фестивал на книгата дружно с Теодора Димова. Двамата участваха в полемика и четене в Дома на поезията в Париж на 23 април. Междувременно в Австрия „ Времеубежище “ бе разгласен за книга на месеца в избора на Австрийските радио и телевизия ORF/Ö1 и Асоциацията на книгоразпространителите в страната. А в Италия романът е измежду номинираните за влиятелната премия „ Грегор декор Рецори “, пише „ Сега “.

Самият Господинов е измежду малцината български създатели, които заемат недвусмислени позиции срещу войната на Русия в Украйна.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР